When there is a need - Ahol szükség van

A Budapest Times angol nyelvű magazin 2020. július 17-i számában közölt egy hosszabb cikket a lionok szolgálatáról, részletesebben bemutatva a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének 2020-2021. évi kormányzóját, Keys Máriát is. Gorka Botond fordításának köszönhetően Mary Murphy cikke már magyarul is olvasható.

Mary Murphy ír származású, nagyon ismert és tehetséges újságírónő, majdnem 10 éve ingázik Budapest és Írország között. Az újságírónő régóta ismerős a D-119 számára, de még a szövetséget is meglepte, hogy ennyire érdekesnek tartja a lionok szolgálatát. Gyönyörűen megfogalmazott cikkét olvashatjuk most magyarul az alábbiakban:

Ahol szükség van

2020. július 19. Mary Murphy

Az egész COVID-19 jelenség egyik pozitívuma, hogy valamivel jobban tudatában vagyunk mások szerencsés vagy szerencsétlen sorsának. Életünk annak megszokott formájában leállt, és most csak döcög, próbálja valamennyire visszanyerni a normalitás valamilyen formáját. Az elején sokszor elhangzott, hogy mindannyian egy csónakban evezünk. Az utóbbi időben azonban megszületett a felismerés, hogy bár mindannyiunknak ugyanazt a vihart kell túlélnünk, de mégsem egy csónakban evezünk.

A skála egyik végén ott vannak az össze-vissza foltozott gumicsónakok, amelyeket egy hajszál választ el a süllyedéstől. A másik végletet a hatalmas jachtok jelenik, amelyek el vannak látva az összes modern eszközzel, motorjuk teljesítménye és az erőforrásaik pedig elegendőek ahhoz, hogy utasaikat célba juttassák.

Amikor az ember már nem örül jó sorsának, és elkezd dolgokat természetesnek venni, valami történik, ami aztán visszazökkent. Ezt nevezhetjük akár Murphy törvényének is. Annyi biztos, hogy függetlenül attól, hogy megdolgoztunk-e azért, amink van, vagy készen kaptuk, az első előrefelé tett lépést az jelenti, hogy hálásak vagyunk érte. A következő lépés pedig az, hogy segítünk a nálunk kevésbé szerencséseknek.

Évekkel ezelőtt ismerkedtem meg a dinamikus ír–magyar párral, Joe és Mária (Babi) Keys-zel. Az éveiket meghazudtoló módon fiatalosak, irigylésre méltó energiával és életszeretettel. Azóta különféle alkalmakon és eseményeken futottunk össze, és a közösségi médiában közzétett bejegyzéseik alapján nagyjából tudtam, hogy a Lions Club International (LCI) 1,4 milliós nemzetközi tagságához tartoznak.

A D-119 2020. június 27-én tartott éves gyűlésén Mária letette a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének kormányzói esküjét. Az ünnepség színhelye a fantasztikus Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház volt, Sopron mellett. Mária Boronkay Gusztávtól veszi át a stafétabotot, és úgy érzem, hogy az LCI Magyarországon továbbra is biztos kezekben van, 1988 óta töretlenül. Kíváncsi voltam azonban, szerettem volna többet megtudni.

1917-ben egy olyan klub jött létre, ahol az emberek együtt lehettek, és a közösség – végső soron az egész világ – jobbá tételére fordíthatták idejüket és energiájukat, ebből nőtte ki magát az a globális jelenség, amely több mint 200 országban és régióban több mint 47 000 klubot foglal magába. Küldetésük, hogy

lehetővé tegyék az önkéntesek számára közösségük szolgálatát, humanitárius igények kielégítését, a béke elősegítését és a nemzetek egymás közötti megértésének támogatását.

Melvin Jones 1913-ban, Chicagóban csatlakozott üzletembereknek egy olyan csoportjához, amelynek közös ebédei a tagok üzleti érdekeinek előmozdítását szolgálták. Jones biztosítási területen dolgozott, és a többi taggal együtt learathatta ennek az együttműködésnek a gyümölcseit. Néhány évvel később aztán Jones eltűnődött, és visszatekintve a következő kérdést fogalmazta meg magában:

Mi lenne, ha ezek az ambíciójuknak és intelligenciájuknak köszönhetően sikeres tagok nekifognának a saját közösségük jobbításának?

Az I. világháború társadalmi problémáira reagálva Jones az Egyesült Államok teljes területéről összehívta az üzleti klubokat 1917. június 7-ére a chicagói LaSalle Hotelbe, hogy megvizsgálják az egyesülés lehetőségét. Így jött létre a Lions klubok szövetsége. [A szervezet történeté és relevanciáját Paul Martin és Robert Kleinfelder mutatja be Lions Clubs in the 21st Century könyvében.]

1925-ben Helen Keller arra szólította fel a Lions-klubok tagjait, hogy legyenek „a sötétség elleni keresztes háborúban a vakok lovagjai”, és közel száz évvel később a nemzetközi tagság jelentős eredményeket ér el. Magyarországon a Lions szemszűrő diagnosztikai busza járja az országot, ingyenes szemvizsgálatokat és rászorulóknak ingyen szemüveget is kínál.

1968-ban létrejött a Lions klubok nemzetközi alapítványa (LCI) a következő céllal:

… a Lions-klubok és –partnerek törekvéseinek támogatása a közösségek szolgálatában helyi és nemzetközi szinten, hogy humanitárius segítségnyújtási projektek és támogatások útján adhassanak reményt és tegyenek jobbá életeket.

Több mint 1 milliárd euró ráfordításával később az LCI továbbra is pozitív erőt képvisel. A magyarországi szervezet a 119-es számot viseli, 42 Lions-klub és több mint 800 tag részvételével.  A 2020-as és 2021-es évben pedig Keys Mária a D-119-es szervezet kapitánya.

Az 50-es években Pécsett született Mária hajója átlagos méretű volt. Apja, György ügyvéd volt, édesanyja, Mária nővér. Fivéréből orvos lett, nővéréből közgazdász, Mária pedig tanári szakot végzett. 1984-ben Budapestre költözött, hogy Káposztásmegyeren egy új, speciális svéd tanári módszertannal dolgozhasson. 1994-ben az Egyesült Államokba ment, hogy a coloradói  Trinidad State College kurzusán informatikát tanuljon, illetve fejlessze angolnyelvtudását. Itt ismerkedett meg aztán férjével, az ír Joe-val. Lányuk, Aisling 1996-ban született. Az LCI családi összetartó erejéről is tanúságot tesz, hogy mindhárman aktív Lions-tagok. Joe 1999-ben, a texasi Shamrockban lépett be (az egy külön mesét megér, hogyan kerül az ír lóherét jelentő nevű Shamrock városkába egy ír), és rajta keresztül kezdett Mária részt venni a Lions tevékenységében. Lányukkal, Aislinggel együtt mindhárman a 2014-ben alapított Budapest Cosmopolitan Lions Club tagjai, Mária a klub alapitó elnöke.

A házaspár, miután éveken keresztül moteleket és nyugdíjas otthonokat üzemeltetett az Államokban, 2011-ben költözött vissza Magyarországra. Mária megszerezte az aranykalászos gazda végzettséget, és ezzel felvértezve a Balaton északi partján szőlőbirtokot vettek, és azóta is Magyarországon élnek.

Az LCI soraiban az előrelépéshez makacs elkötelezettség és kitartás szükséges. Mária 1999 óta helyi, regionális és országos klubgyűlésekre járt. Részt vett az európai fórumok vezetői szemináriumain Bulgáriában, Észtországban és Svájcban; elvégezte a Lions vezetői képzést Ausztriában, és az idei év elején részt vett  az országos kormányzói szerepkörre felkészítő kurzuson Chicágóban .

Bár a kormányzói címhez járó nyaklánc szimbolikus jutalmat jelent az ügynek szentelt két évtizedes munkáért, Mária számára nem ez jelenti a célt.

"Családomnak mindig is szerencsés volt eddig az élete, és egyik módja annak, hogy ez iránti hálánkat kimutassuk, ha szolgáljuk a kevésbé szerencséseket. Elég, ha az ember körbenéz, és látja, hogy a közösségeinkben mindenfelé mennyien szenvednek szükséget. Reméljük, hogy a Lions segítségével sikerül változást elérnünk. „Ahol szükség van, ott akad egy Lions-tag is.”

A Szövetség jelmondatának hallatára azon gondolkodtam, hogy vajon a magyarországi klubok milyen tevékenységekkel segítik az általuk szolgált közösségeket. A szemszűrő diagnosztikai busz csupán egy a számos projektből, amelyben részt vesznek. Emellett ingyenes cukorbetegség-szűrést is végeznek, valamint sportnapokat szerveznek fizikai és mentális fogyatékkal élők számára. Árvaházakat támogatnak, és látogatókat szerveznek olyan betegek számára, akikhez egyébként más nem menne. Az öt kiemelt prioritás a látáskorlátozottak segítése, az éhezés enyhítése, a környezetvédelem, a rákbeteg, illetve a cukorbeteg gyermekek segítése. De ahogyan Mária is mondta, „ahol szükség van, ott akad egy Lions-tag is”.

Miközben az LCI öt fő finanszírozási/működési területtel rendelkezik, minden klub önállóan működik, és a helyi igényeknek megfelelően saját projekteket alakít ki. Mária országos szövetségi kormányzóként arra szeretné ösztökélni a klubokat, hogy nagyobb mértékben működjenek együtt, és jobban tudják egymással megosztani tehetségüket és erőforrásaikat. Az ilyen jellegű országos együttműködés hatására a Lions erősebbé válik majd, ez megkönnyíti az eredményesebb munkát, illetve közelebb hozza egymáshoz a Lions-tagokat a barátság, a tisztelet és egymás megértése terén. Mária nem ragad meg a jelenben, hanem a jövőre összpontosít, és hogy az LCI megőrizze betöltött szerepét, és biztonságosan tervezhető legyen az utánpótlás. Több fiatal (és igazából minden korosztály képviselői) részvétele szükséges, hogy tovább vigyék a jelenlegi tagok által végzett fantasztikus munkát.

Az 50-es években az LCI kidolgozta a Leo programot a fiatal tagok számára. Jelenleg több mint 175 000 Leo taggal 7000 Leo-klub működik a világ 140 országában. Magyarországon több mint 60 Leo-tag és 7 Leo-klub működik.

Mint minden más jótékonysági és önkéntes csoport esetében, a COVID-19 a Lionsnál is súlyos hatásokkal járt. A gyűlések mind online történnek. A fizikai interakcióval járó projektek közül többet is fel kellett függeszteni. A forrásgyűjtés leállt. Az országos szervezet támogatásokkal segíti a helyi klubokat a megkezdett projektek folytatásában, az LCI pedig védőfelszereléseket küldött, amelyeket ott osztanak szét, ahol azokra a legnagyobb szükség van.

Számos más nemzetközi szervezethez hasonlóan az LCI-t is áthatja a kohézió és a szolidaritás érzése. El tudom képzelni, ahogyan Mária beleveti magát az ulánbátori Bichigt Lions Club gyűlésébe Mongóliában, és tárt karokkal fogadják. Már maga a tagság belépőt jelent a fedélzetre. Ez a hajó pedig nem kicsi. Tudva, hogy 1987-ig a nők számára külön klubok működtek (az úgynevezett lionessek számára), még fantasztikusabb, hogy egy nő áll a kormánykeréknél.

Beismerem, hogy általában gyanakodással tekintek a nagy jótékonysági szervezetekre, és inkább egyének vagy olyan alapszintű szervezetek számára adakozom, ahol nem sok az adminisztratív működési költség. Az LCI azonban a jótékonysági szervezeteket értékelő Charity Navigatortól következetesen négy csillagokat kap. Jó hírnevű, transzparens szervezet. Ráadásul már több mint 100 éve létezik, tehát valamit biztosan jól csinálnak.

Semmi kétségem nincs azzal kapcsolatban, hogy Keys Mária kiválóan fogja képviselni az ügyet:

"Nagyon megilletődtem, hogy Lions-tagtársaim megválasztottak a 2020-21-es Lions évre a D-119 szervezetének vezetésére. Nehéz időket élünk, sokféle kihívással nézünk szembe. Nem fogok meghátrálni a kormányzói munkához szükséges idő, energia és lelkesedés ráfordításától. Ne feledjük, hogy a kedvesség mégis számít, mindenben."

Cikk forrása: https://www.budapesttimes.hu/culture/where-theres-a-need/

Ahol szükség van, ott akad egy Lions-tag is. Ha Önt is érdekli a tagság, vagy szeretne részletesebb információt kapni, Mária elérhetősége a következő: keysenterprisesjm@gmail.com


Képgaléria

Hír kategóriák

Club híreink


Club események


1% támogatás

Kérjük, adója 1 %-ával támogassa szervezetünket, és általa a hátrányos helyzetűeket. Klubunk az adományok 100%-át a nélkülözőknek juttatja.Adószámunk:

Számlaszám:


cím: ,

Hogyan lehet Lions Club tag?

A lions klubtagok idejüket és a képességeiket felajánlva segítik, erősítik a közösségeiket. A Lion a jószolgálati munka tapasztalatain keresztül új képességeket szerezhet, tartós barátságokat köthet, találkozhat igazi kihívásokkal, és sokat tanulhat, fejlődhet a feladatok megoldása során.

További információk a belépésről vagy Lépj velünk kapcsolatba